Izučavanje Prava – Zašto I Da li Se Upustiti U Ovu Avanturu?

Pravo je stara nauka koja ima korenje čak iz doba Starih Sumera, koji su napisali prvi pisani kodeks i spisak pravila koja se moraju poštovati. Pravo kao nauka, nije namenjena samo onima koji žele da budu uspešni advokati ili sudije, već i uspešni političari, diplomate ili policijski činovnici. Razlog tome jeste način na koji pravo oblikuje Vaš mozak i uvek pokušava da Vas nauči apstraktnom razmišljanju, odnosno praktičnom pristupu problema.

Zašto Studirati Pravo?

Izučavanje prava i pravnih odnosa razvija razne veštine ali Vam omogućava da saznate i o mnogim aspektima ljudskog života. Izoštrava vaš um ali i ojačava razumevanje socijalnih nauka kao i samog ljudskog postojanja i odnosa među ljudima.

law

Pored toga, razvija abstraktno razmišljanje i praktično rešavanje problema, što je i krajnji cilj ove nauke. Često se kaže da je pravo „suvoparno“ te da se mora učiti kao tablica množenja. Međutim, kao i u svakoj nauci, određena osnova se mora „nabubati“ i imati  u pozadini mozga u bilo koje doba ili dana, ali ne da bi mogli da izgovorite definiciju krivičnog dela, već da biste razvili logičko-apstraktan pristup problemu. To je zapravo krajnji cilj izučavanja nauke, kao predmeta proučavanja.

Ako završiš Pravni fakultet, moraš biti advokat!

Ovo je totalno pogrešno shvatanje! Pravo nije predodređeno zanimanje za advokata ili pravnog savetnika, već nas uči apstraktnijem razmišljanju, odnosno razvija praktičan pristup rešavanju problema. Ali zašto da učite pravo četiri godine kad možete da završite drugi fakultet i onda položite jednogodišnji kurs i postanete advokat?

slide3

Suština nije u znanju, već u načinu pristupanja rešenju problema koji ćete teško naučiti na jednogodišnjem kursu. Kada jednom uspostavite takav pristup problemima, Vaše razmišljanje će se oblkovati drugačije, bez obzira o kakvoj vrsti problema je reč.

Isplati li se učiti pravo i biti advokat?

Za onog koga privlači ovakvo zanimanje, naravno da se isplati! Ukoliko volite pravo, to znači da volite logičan i apstraktan pristup problemu. U današnje vreme, postoji veliki broj advokata ali je mali broj onih koji zaista razumeju pravo i njegovo funkcionisanje. S toga, ukoliko se razmišljate da li da učite pravo i budete advokat, ne oklevajte već navalite! Kako kažu: „Advokata i sudija nikad dosta!“.